Atenție la costurile suplimentare!!!
Sunt gata de drum… ajung undeva în Uniunea Europeană. Primesc un mesaj de la operatorul de telefonie mobilă Orange. Îmi spun… Bla bla-ul obișnuit… oricum s-a liberalizat consumul de servicii de voce și date în Uniune. Și totuși nu, era prea frumos să fie adevărat…
Știam că am aproximativ 30 gb pe un modem mobil și vreo 12 gb pe iPhone. Deci, trebuia să stau liniștit. Mai mult, în mesajul primit pe telefon îmi scria ceva de o limită de 10 gb. Trebuie să fie o greșeală am gândit, nu era prima oară când primeam informații eronate și, în fond, eu am 12 gb pe telefon.
Ok, se îmbolnăvește copilul și încep să îi pun filme pe televizorul de la hotel, folosind un device Airplay. Netul de la hotel nu e prea rapid așa că folosesc datele de pe modemul pe care îl plătesc degeaba 11 luni din 12. După câteva ore de vizionare modemul nu mai funcționează. Îmi dă prin cap să îl leg la laptop ca să vad ce s-a întâmplat. Găsesc niște mesaje în interfața modemului care îmi spun că am consumat traficul inclus și deja trebuie să plătesc 50 de EURO cost suplimentar pentru că am atins „limita lunară de internet”?!?!
Cum să consum 30 de gb în câteva ore? Ce este limita lunară de internet?
Sun la Serviciul Clienți și acolo mi se explică că, în conformitate cu legea UE:
– pe telefon am doar 10 gb disponibili în roaming fără plată; iar
– pe modem am doar 3 gb?!
CARE ESTE LOGICA?
Adică la abonamentul de date, dedicat, pot consuma doar 3 gb (din 30 gb disponibili) iar de pe telefon 10 gb din 12 gb? Ce să vă spun? Omul de la call center nu are nicio vină. Își spune profesionist poezia.
Pe scurt…
După liberalizarea consumului de voce sau de date, în Uniunea Europeană fiecare utilizator sau device are niște cantități de date disponibile în roaming în funcție de valoarea abonamentului?!?!?!? La mijloc ar fi o interpretare ANCOM a legii europene. Asta este ce știe domnul de la call center…
Practic mie mi s-a modificat abonamentul într-un mod mai favorabil, dar fără să mi se spună cât de favorabil. Însă și acest lucru este interpretabil cât timp eu știu că abonamentul meu nu permitea costuri suplimentare pentru depășirea traficului național de date.
Eu consider că informarea trebuia primită pe 15 iunie 2017 (data liberalizării) sau imediat ce informația era disponibilă.
Personal, Orange m-a informat printr-un SMS doar asupra limitei de date de 10gb pentru iPhone, care nu părea de luat în seamă. În plus, informația a venit când eram deja în afara României, în UE.
Modemul meu de date nu poate primi mesaje decât dacă este conectat la un laptop, și doar dacă intri în interfața de administrare. Treabă de IT-ist.
Daca aș fi știut încă din România de situație îmi contractam din timp o soluție locală sau îmi mai luam tot felul de accesorii care transformă netul prin cablu de la hotel în net wifi. În cazul meu îmi trebuia un adaptor RJ45 către USB.
Închei aici pentru că sunt încă în vacanță și nu sunt sigur dacă Orange aplică corect legea europeană. Mă voi întoarce și voi verifica mai atent.
Precizări suplimentare
Conform UE conceptul „roam like at home” trebuie aplicat nelimitat relativ la serviciile de voce și între niște limite referitor la serviciile de date.
Pentru cei care înțeleg limba engleză aici aveți mai multe informații.
Până atunci, atenție la cât vorbiți și cât consumați date în UE. Conceptul „roam like home” nu se aplică în România decât în niște limite. În ceea ce privește România, Dumnezeu știe cum se stabilesc limitele.
La Orange, se pare că resursele sunt alocate în funcție de valoarea abonamentului pe fiecare telefon sau device (modem de date în cazul meu). Am să cer să mi se transmită algoritmul folosit.
În loc de concluzie, dacă veți pleca în UE, nu vă așteptați ca abonamentul de date să fie la fel ca în România. Vă spun eu că nu este. Legea europeană permite operatorului de telefonie să stabilească niște limite maxime, după care veți plăti suplimentar.
Sfatul meu este să verificați înaintea plecării modul în care interpretează operatorul dumneavoastră de telefonie limita de servicii de date. Așa poate veți evita niște costuri suplimentare nedorite.
Radu Valentin Sora
Avocat Coordonator SORA & ASOCIAȚII