Alina Matei: Multumesc, stimate domnule avocat Radu Sora, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Lumea pe care o stiam in urma cu cateva saptamani pare ca fuge cu totul de noi. E o fugara ea sau noi?
Radu Sora: Eu cred ca noi suntem cei care am uitat sa mai avem grija de binele comun si, concentrati fiind, mai degraba, pe binele individual si pe castiguri imediate, ne-am expus amenintarilor latente care au existat dintotdeauna pe aceasta planeta.
Ne-am concentrat prea mult pe AICI si ACUM, uitand ca trebuie sa ne ingrijim de ceea ce se intampla pe toata planeta si sa fim sigur ca va exista si un MAINE.
Cu alte cuvinte, am fost neglijenti, iar ceea ce se intampla este consecinta directa a actiunilor si inactiunilor noastre.
In termeni juridici, neglijenta atrage raspunderea individului asa ca planeta se pare ca ne sanctioneaza pe drept.
Alina Matei: In urma cu cateva luni, Coronavirusul nu intrase in vietile noastre si nici nu ne puteam imagina ca am putea sta acasa si sa lucram cat putem de acasa. Sunteti avocat, aveti o firma de avocatura pe care o coordonati, ce masuri ati luat?
Radu Sora: Personal, mi-a placut dintotdeauna sa fiu cat de mobil se poate. De cate ori am plecat intr-o vacanta am incercat sa fiu aproape de colegii mei. Rar s-a intamplat ca intr-o zi din vacanta sa nu intru in cloud sau pe server ca sa verific un document lucrat de colegii mei sau niste informatii necesare unui client.
Asa ca noi nu a trebuit sa facem prea multe eforturi ca sa ne mutam din real in virtual. Am facut-o destul de devreme pentru ca, inca de la finalul lunii Februarie, clientii italieni mi-au atras atentia ca nu este de glumit cu efectele produse de virus.
Si atunci cand oamenii cu care lucrezi de aproape 20 de ani iti spun ”Radu, nu e gluma, iti spunem asta pentru ca noi asa am crezut si nu ne-a fost bine”, ii crezi si treci la actiune, pentru a te proteja pe tine, familia, pe colaboratorii tai, pe clienti sau, in fine, pe toti cei cu care intri in contact.
Alina Matei: Nu v-ati sfiit sa va alaturati miscarii #Statiacasa, din contra, ati promovat-o intens pe pagina dumneavoastra de Facebook. Ce reprezinta aceasta miscare pentru dumneavoastra?
Radu Sora: De fapt, am creat un Facebook Group intitulat Coronavirus SelfTreatment.
Nu mi-a luat mult sa inteleg ca nu doar Romania, dar lumea intreaga a fost prinsa nepregatita de pandemia pe care o traim din plin.
Asa ca in primele momente in care mi-am dat seama de lucrul acesta, am considerat ca va exista posibilitatea sa se creeze un mare haos datorita supraaglomerarii spitalelor si sa ramanem singuri in fata amenintarii virusului. In consecinta, am considerat ca in vremuri grele va trebui sa ne bazam pe informatie venita de la persoane care au trecut deja prin experienta bolii si care ne pot ajuta sa trecem si noi cu bine, daca ni se va intampla sa fim infectati si sa nu putem fi tratati in spitale.
Consider ca cea mai mare problema este faptul ca nu se stie clar ce ti se poate intampla, si atunci problema mentala creata de o amenintare pe care nu o cunosti poate deveni mult mai serioasa decat boala in sine.
Dar daca reusesti sa dezlegi enigma virusului si a efectelor sale, a modului in care te poti apara sau trata, va fi, in mod clar, si mai usor de suportat din punct de vedere mental.
Promovam faptul ca trebuie sa fim precauti si responsabili. Din pacate, suntem intr-o era a omenirii in care unii considera informatie de incredere orice aberatie publicata pe internet.
Acest fapt dauneaza enorm relatiilor dintre indivizi si duce la diseminarea asa ziselor Fakenews care nu pot aduce claritate in gandire, ci foarte multa confuzie.
Totusi, consider ca toti putem face mai mult si ca, in acest moment, cei care s-au organizat cel mai bine cred ca sunt cei care au pornit Entreprenation.
Aceasta este o initiativa a unor antreprenori prin care se actioneaza concret in aceasta criza. Mai intai se identifica problemele, apoi echipa care poate ajuta si apoi se actioneaza concret. Ma bucur ca exista astfel de oameni, ei trebuie sustinuti cu adevarat.
Alina Matei: Ce ar trebui sa faca avocatii pentru clienti in aceasta perioada, in care termenele sunt amanate deja pentru luna mai, iar luna martie inca nu s-a terminat?
Radu Sora: In domeniul litigiilor comerciale nu se va putea face mare lucru. Probabil va trebui sa ne bazam mult pe intelegeri amiabile, pe tranzactii, acolo unde este posibil, macar.
In domeniul consultantei ar fi mai multe lucruri de facut.
In primul rand, avocatii ar trebui sa isi sfatuiasca clientii cu mare bagare de seama. Deja clientii tind sa se protejeze exagerat impotriva crizei care isi va produce efectele in ceva timp.
Noi avem clienti din toate categoriile afectate, si eu cred ca trebuie sa se negocieze cu mare grija si cu responsabilitate. Avem deja clienti care au fost anuntati de partenerii lor ca se vor suspenda platile viitoare, asta in conditiile in care perioada la care se refera platile imediate dateaza din noiembrie sau decembrie 2019. Consider ca este o greseala imensa sa folosesti criza creata de virus in acest mod.
Suntem o societate de consum si oprirea totala a platilor catre furnizori poate provoca reactii in lant care sa blocheze total economia.
In aceasta situatie, asa zisele masuri de salvare ale societatii vor produce blocaje care pot fi ireversibile.
Alina Matei: Dar pentru ei insisi, ce ar trebui sa faca si ce sa nu faca?
Radu Sora: Ce trebuie sa faca?
Sa invete sa se adapteze rapid la metodele de comunicare online. Este imperios necesar sa dispuna de certificate de semnatura digitala pentru a fi mai usor sa indeplineasca proceduri legale de la distanta.
E adevarat ca acest lucru se va face si daca autoritatile admistrative si/sau instantele se vor adapta si ele si vor accepta si implementa metodele electronice de comunicare.
Este hilar ca unele instante sau autoritati publice ori chiar banci nu tin cont de documente semnate electronic, desi exista lege in acest sens de mult timp.
Ei bine, acum, pentru binele lor si al nostru, vor trebui sa o faca.
Paradoxal, aceasta pandemie va putea aduce si lucruri bune in Romania, cum ar fi trecerea de la sistemul paper based la sistemul digital/electronic.
Ce trebuie sa nu faca?
Sa incerce sa nu isi intrerupa colaborarea cu asociatii/colaboratorii/angajatii lor si sa isi sustina echipa cu toate puterile. Sa ramana in legatura cu ei si sa se protejeze reciproc.
De altfel, acest lucru ar trebui facut de toti antreprenorii din Romania, este esential pentru bunul mers al economiei.
Alina Matei: Unii clienti, daca au noroc lucreaza de acasa, la fel ca si avocatii. Se va schimba relatia avocat – client, atata vreme cat clientul cunoaste biroul avocatului, nu si casa unde locuieste? Poate ca de multe ori biroul de avocati e mai aratos decat casa avocatului.
Radu Sora: Pentru noi aceasta relatie s-a schimbat deja de foarte mult timp.
Paradoxal, clientii de la care obtinem cele mai multe venituri sunt, predominant, cei care nu ne-au vizitat niciodata la modul fizic. Practic, toate intalnirile avute cu acestia au fost intalniri virtuale, prin intermediul Skype, Zoom, Microsoft Teams sau altele asemenea.
Dar am vazut ca mai exista multi avocati fara capabilitati tehnice sau virtuale. E clar ca acum vor trebui sa se adapteze rapid.
Dintr-un punct de vedere, aceasta criza va fi o provocare si va schimba modul de a gandi, de a socializa si de a actiona a intregii omeniri.
Daca nu sunt familiarizati cu tehnica, avocatii vor trebui sa se adapteze si ei noilor conditii. Sunt convins ca vor reusi.
Alina Matei: Aceasta perioada aduce criza pentru avocati, adica sunt osanditi ca si alte profesii?
Radu Sora: Criza va fi pentru toata lumea. Nu as spune osanditi, dar vom resimti efectele lipsei de bani sau a altor resurse.
Alina Matei: Ar putea aparea probleme in ceea ce priveste munca de acasa a avocatilor in sensul ca nu simt dangatul de clopot al avocatului coordonator asa cum poate se intampla in cazul lucrului in comun?
Radu Sora: Bineinteles ca da. Dar daca membrii unei echipe vor ramane in legatura permanent, prin telefon sau prin mijloace electronice se poate diminua efectul negativ al acestui lucru.
La SORA & ASOCIATII, de exemplu, discutam cu colegii permanent, avem doua sedinte pe zi, la 10:30 si 15:00 si, in plus, comunicam si in particular, pe cazuri concrete – cateodata si la ore tarzii sau foarte tarzii. Dar asta este, in situatii exceptionale, solutii exceptionale.
Probleme ar putea aparea daca nu va fi deloc de lucru. Insa eu cred ca in domeniul consultantei munca cu clientii se va intensifica in aceasta perioada.
Alina Matei: Se asteapta avocatii sa fie ajutati de organele profesiei sau stat in aceasta perioada?
Radu Sora: Am vazut ca se asteapta multe lucruri de la acestia. Eu din pacate nu sunt foarte increzator in masurile adoptate de ei, desi stiu ca printre ei sunt multi oameni de valoare.
Sper sa fie mai activi si sa promoveze profesia si in raport cu Guvernul sau Parlamentul, pentru ca suntem foarte departe de ceea ce ar trebui sa fim.
Alina Matei: Cat credeti ca va dura aceasta criza?
Radu Sora: Daca nu va aparea un vaccin viabil in urmatoarele 2 luni, cred ca va dura prea mult pentru ca sa iesim nevatamati.
Dar cand vom iesi, vom avea o experienta in plus si asta ne va face mai puternici.
Pe termen lung, va trebui sa avem grija de sanatatea noastra mentala si sa ne cultivam speranta care, dintotdeauna, a fost cea mai importanta arma in lupta cu trecerea timpului.
Alina Matei: Faptul ca circula pe toate canalele de socializare filmulete, glume despre Coronavirus face parte din modul oamenilor de a minimiza efectele?
Radu Sora: Ai nevoie de relaxare, dar doar daca te ajuta sa te concentrezi mai serios pe rezolvarea problemei.
Din pacate, este demonstrat ca oamenii reactioneaza doar la amenintare serioasa si doar cand este prea tarziu.
Asadar, precautia si responsabilitatea ar trebui sa domine comunicarile noastre, dar ar trebui sa ne mai si descretim fruntile ca sa putem merge inainte.
Alina Matei: Un mesaj, va rog, pentru cititorii J, aflati si ei mai pe acasa.
Radu Sora: Oameni buni, suntem intr-un moment al vietii noastre ce trebuie tratat cu maxima seriozitate.
In primul rand #statiacasam dar nu uitati ca nu toata lumea va putea sa stea acasa, unii vor fi fortati sa munceasca pe teren.
Asa ca va fi ultra necesar sa:
– sprijinim efortul medicilor din domeniul bolilor infectioase. Eventual si cu bani sau aparatura necesara ATI – aparate de ventilat sau care sa ajute sistemul respirator;
– sprijinim efortul vanzatorilor de alimente, al celor din transporturi, al curierilor, al lucratorilor la salubritate, al celor care intretin retelele de electricitate si comunicare pentru ca noi toti sa putem sa trecem mai usor peste criza.
Recompensati-i cum puteti, financiar sau altfel, oriunde este posibil, chiar si prin mesaje de sustinere. Sunt foarte importanti pentru noi toti.
Alina Matei: Multumesc pentru ca ati stat de vorba cu mine.
Radu Sora: Eu va multumesc, trebuind sa inchei increzator si plin de speranta intocmai ca si copilul meu cel mic, Tudor, care are 5 ani si care desi realizeaza partial ce se intampla, deseneaza curcubee alaturi de mesajul TOTU’ VA FI BINE!